Undervisningsmiljø

På Byskolen Gnist vægter vi undervisningsmiljøet højt, da vi er overbeviste om, at optimale rammer er afgørende for en succesfuld læringsoplevelse. Derfor arbejder vi løbende med at undersøge eventuelle miljøudfordringer og forbedre forholdene, så vores børn, unge og personale trives på bedst mulig vis. Vi foretager derfor mindst hvert tredje år en undervisningsmiljøvurdering med udgangspunkt i materialet fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, der tager højde for skolens sikkerheds- og sundhedsforhold, samt forholdene omkring det psykiske og æstetiske miljø på skolen.

En gang om året foretages en arbejdsmiljøvurdering, hvert andet år med fokus på det fysiske arbejdsmiljø.

Fremtidige undervisningsmiljø- og arbejdsmiljøvurderinger og handleplaner i forlængelse heraf vil være at finde på denne side.

Antimobbestrategi

Vi ønsker en skole, hvor alle børn og voksne opfordres til at reflektere over deres egen adfærd, så de kan være aktive medskabere af en tryg og inkluderende gruppedynamik og -kultur.

Det er nemlig vigtigt, at vi forstår vores egne følelser og adfærd i mødet med andre mennesker i verden; mobning handler om selverkendelse, og dét skal de voksne hjælpe med at give videre til børnene. På Byskolen Gnist starter arbejdet med forebyggelse og håndtering af mobning derfor med at etablere sårbarhed som en værdi på skolen.

Strategi for forebyggelse

Det starter med de voksne

Det starter med de voksne – ledere, lærere, pædagoger, adm. personale, pedel, forældre, osv. – som er kulturbærere, og som har al ansvaret for, at mobning ikke opstår.

Derfor arbejder vi løbende tæt med alle voksne på skolen om at indramme kulturen for, hvordan vi hjælper børnene til at danne sunde dynamikker og bæredygtige og inkluderende fællesskaber.

Vi anser mobning som et resultat af gruppedynamikker, der er gået galt, så i tillfælde af mobning vil vi vende fokus tilbage mod gruppen og italesætte det sådan over for børnene. Vi ønsker ikke at udstille nogen og starter altid med at undersøge, hvad der foregår i kraft af individuelle samtaler med både mobberen og mobbeofferet, som begge skal hjælpes godt ud af situationen.

Vi lytter

På Byskolen Gnist accepterer vi ikke negativ adfærd over for hinanden, og vi tager det alvorligt, hvis det sker; hvis et barn eller voksen føler sig på nogen måde udsat, ramt af en kommentar el. lign., så lytter vi og undersøger, hvad der er sket. Vi tror på, at løsningen altid findes i nysgerrighed, empati og samtale.

Børnene har en stemme

Børnene inviteres naturligvis til at bidrage til, hvilken kultur og stemning i gruppen/på skolen, de gerne vil have. Vi snakker sammen i familiegrupperne, formulerer grupperegler og skriver dem ned.

Organisation

Det organiseres sådan på skolen, at stemning, dynamikker, eventuelle hændelser og lign. tages op på regelmæssige møder, hvilket tilrettelægges løbende fra gang til gang. Skoleleder, pædagogisk leder, primærvoksne i hver familiegruppe og pædagoger er fælles om ansvaret for at sikre, at der bliver taget stilling til stemningsskift blandt børn og voksne på skolen, eller hvis et barn begynder at ændre adfærd/signalere skift i humør over længere tid. Mobning skal være et kontinuerligt emne, der tages op og tages aktivt stilling til at forebygge. Det kan komme til udtryk i konkrete handlinger, men kan også vise sig mere subtilt, så forebyggelsen ligger i al arbejdet på skolen, herunder også undervisning, børne-unge-samtalerne, det daglige skole/hjemsamarbejde, forældremøder, daglig interaktion med de enkelte børn og større grupper. Vi er fælles om at sikre fællesskabet. Og så er det vigtigt at understrege, at både mobber og mobbeoffer skal hjælpes godt videre. Hvis man mobber, skyldes det ofte, at man selv kæmper med noget, og dét skal også tages fat i, så vi kommer til roden af problemet.

DEFINITION AF MOBNING:

  • Mobning er handlinger, der holder en eller flere elever udenfor fællesskabet, bevidst eller ubevidst.

  • Mobning udspringer af utrygge kulturer, der opstår i sociale sammenhænge, man ikke kan trække sig fra.

  • Mobning er et gruppefænomen, og bekæmpelse af mobning i skolen og på uddannelsessteder handler i høj grad om at ændre kollektive dynamikker mellem børnene.

Kilde: Dansk Center for Undervisningsmiljø

Handlingsplan – når mobning bliver konstateret:

  • Møde afholdes på skolen, hvor skoleleder, pædagogisk leder, primærvoksen og evt. andre med indsigt i, hvad der er sket, deltager. Mødet prioriteres højst over andre møder eller aktiviteter.

  • På mødet drøftes: Hvad er der sket? Hvem mobber? Hvordan hjælper vi mobbeofferet til at føle sig beskyttet? Hvordan inddrages forældrene til hhv. mobber og mobbeoffer?

  • Dernæst afholdes individuelle samtaler med dem, som mobber. Der vil typisk være en anfører, som vi starter med. Dernæst snakker vi med medmobbere/medløbere. Primærvoksen afholder samtalerne.

  • Samtalestrukturen er: Skolen (dvs. skoleleder/pædagogisk leder/primærvoksen) fortæller, hvad skolen betragter som mobning, og hvad vi har observeret. Vi fortæller, hvad der kommer til at ske, hvem der inddrages, og i samtalen med mobberen snakker vi om, hvad de kan bidrage med, og svaret noteres.

  • Vi tager kontakt til forældrene og opsummerer hændelsen og samtalen, og lader dem vide, hvad aftalen er fremadrettet med alle parter. Dette følges op på løbende.

  • Efterfølgende vil vi afholde støttesamtaler med mobbeoffer, mobber og efter behov også med “de passive” eller familiegrupperne samlet – fx i tilfælde af at nogen har set noget eller været blandet ind og har brug for at vende noget oplevelsen.